Beer Food Week 2020

Przed nami pierwsza edycja Beer Food Week – festiwalu dedykowanemu łączeniu smaków dań i piw. Od 11 do 18 marca szefowie kuchni najlepszych restauracji w Polsce, zaserwują trzydaniowe menu, które najciekawiej łączą się ze smakami piw. Festiwalowe doświadczenia dostępne będą w cenie 49 zł za osobę. Pionierski festiwal beer pairingowy wspiera Grimbergen – piwo w stylu belgijskim. Każdy z dorosłych gości otrzyma piwo Grimbergen , dopasowane do wybranego menu. Rezerwacji stolików można dokonywać online już od 20 lutego na stronie www.BeerFoodWeek.pl. Warto się spieszyć, bo liczba dostępnych stolików jest ograniczona.

Od blisko 10 lat obserwujemy zmianę podejścia do piwa – najpopularniejszego w naszym kraju trunku. Polacy coraz bardziej doceniają różnorodność jego smaków, stawiając przy tym na najwyższą jakość. Temu właśnie trendowi dedykowany jest nowy festiwal restauracyjny spod znaku jakości Restaurant Week – Beer Food Week. W pierwszej edycji, która potrwa od 11 do 18 marca, weźmie udział ponad sto najlepszych restauracji z ośmiu regionów: Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Krakowa, Szczecina, Trójmiasta i Silesii. W ramach festiwalu szefowie kuchni, starannie wyselekcjonowanych restauracji z całej Polski, przygotowują trzydaniowe menu stworzone zgodnie z zasadami beer pairingu, czyli sztuki komponowania piwa z posiłkiem. W wybranych restauracjach festiwalowych będą dostępne trzy rodzaje piw Grimbergen w specjalne cenie 8 zł oraz deska degustacyjna (3 rodzaje piw po 150 ml) w cenie 9 zł.

– Stawiamy na piwo, ponieważ nie tylko sami je kochamy, ale również dlatego, że naszym zdaniem kwitnąca w Polsce piwna rewolucja zasługuje na uwzględnienie przez większą liczbę szefów kuchni – mówi Maciek Żakowski z Restaurant Week Polska
– Piwo jest w trudniejszej sytuacji, niż wino, które ma swój, często zagraniczny prestiż oraz wsparcie ze strony wspaniałych sommelierów w całym kraju. Chcemy pokazać, że także piwo potrafi znakomicie łączyć się ze smakami dań oraz menu degustacyjnym, być smakową wyprawą w znane i nieznane. Stąd hasło naszego nowego Festiwalu: „Smaki łączą się przy stole!”

………………………………………………………………………………

Organizatorem Beer Food Week jest Restaurant Week Polska, jeden z dwóch największych i najpopularniejszych festiwali restauracyjnych na świecie. Pierwszą edycję Festiwalu wsparła marka Grimbergen, dzięki której wszyscy pełnoletni, festiwalowi goście otrzymają piwo dopasowane do trzydaniowego menu oraz możliwość zakupu zestawu degustacyjnego piw Grimbergen Blonde, Blanche i Double Ambrée w festiwalowej cenie.

Grimbergen to marka z belgijskim rodowodem i 900-letnią tradycją, to piwo o autentycznych klasztornych korzeniach, opactwa powstałego w 1128 roku.

Termin festiwalu: 11-18 marca 2020
Rezerwacje: www.BeerFoodWeek.pl
Lokalizacje: Wrocław, Warszawa, Poznań, Łódź, Kraków, Szczecin, Trójmiasto i Silesia.

Stay tuned!

LG

Komentarze