Festiwal Pierogów Świata w Hali Gwardii

Już w najbliższą sobotę i niedzielę 9-10 listopada zapraszamy na festiwal „PIEROGI ŚWIATA”! Spróbujcie domowych polskich pierogów z farszami tradycyjnymi i sezonowymi (w tym wegańskich i bezglutenowych), chińskich dim sumów, włoskich ravioli, rosyjskich pielmieni, gruzińskich chinkali, tureckich mant, żydowskich krepli, pierogów z pieca i to wszystko pod jednym dachem Hali Gwardii. Gwarantujemy, że każdy znajdzie coś dla siebie, to będzie prawdziwa pierogowa uczta!

Czeka na Was aż 8 pierogowych stanowisk oraz warsztaty kulinarne dla dużych i małych!

I Love Pierogi – Specjalnie na event przygotowuje nowe smaki pierogów:
*biała kiełbasa z sosem Chrzanowo – śmietanowym
*kaczka w pomarańczach
*buraczki z serem ricotta, bobem i koperkiem
*banan w czekoladzie

DEGUSTACJA nowych smaków pierogów:
SOBOTA-NIEDZIELA 14.00 – 16.00

Na dzieciaki czekają balony i cukierki!

DECKCAPITAL – włoskie królestwo gniocchi, które zagości na Hali z okazji Festiwalu
Koniecznie spróbujcie przeróżnych rodzajów gniocchi z pysznymi sosami, mięsnymi i wegetariańskimi

PIEROGI Z PIECA – tutaj czekają na Was ręcznie lepione i pieczone na miejscu pierogi z ciasta drożdżowego.
A oprócz tego:
*kartacze: z mięsem, z serem na ostro, pieczarkami,cebulą
*cepeliny z nadzieniem
*haluszki nadziewane mięsem, kapustą i grzybamii, szpinakiem

W NIEDZIELĘ w godz 14-15 WARSZTATY DLA DZIECI:
robienie własnego pieroga z farszem, ulepienie, pieczenie i oczywiście konsumpcja 🙂

ARVALAVA – sprzedaż tureckich i żydowskich pierogów

STOISKO Z WŁOSKIMI RAVIOLI:
Specjalnie pod festiwal zostaną przygotowane nowe smaki.
W menu sprzedaży między innymi:
*Ravioli orkiszowe z dynią i prażonymi ziarnami
*Ravioli z truflami
*Ravioli ricotta/szpinak
*Ravioli z zającem.

NIEDZIELA godz 11.30-12.30 WARSZTATY DLA DZIECI:
lepienie własnych ravioli

Żarcie Mamuśki – lepienie pierogów na miejscu w godzinowych blokach tematycznych. Przez cały festiwal Mamuśki sprzedają pierogi w specjalnych, promocyjnych cenach. Wpadnijcie na degustację!

SMAKOWE BLOKI TEMATYCZNE:
SOBOTA:
11.00 – 12.00 Ruskie inaczej tj. z miętą i lubczykiem
12.00 – 13.00 Wołowina chilli marynowana w kawie
13.00 – 14.00 Podgrzybki z kaszą pęczak, jarmużem i oliwą truflową
14.00 – 15.00 Ruskie inaczej czyli z miętą
15.00 – 16.00 Wołowina chilli marynowana w kawie
16.00 – 17.00 Podgrzybki z kaszą pęczak, z jarmużem i oliwą truflową

NIEDZIELA
13.00 – 14.00 Ruskie inaczej czyli z miętą
14.00 – 15.00 Wołowina chilli marynowana w kawie
15.00 – 16.00 Podgrzybki z kaszą pęczak, z jarmużem i oliwą truflową

DOCHÓD ZE SPRZEDAŻY PIEROGÓW MAMUSIEK ZOSTANIE PRZEKAZANY NA CELE CHARYTATYWNE.

PIELMIENIE i CHINKALI UKRAIŃSKIE – sprzedaż pierożków w ofercie promocyjnej dla gości festiwalu

DIM SUM CHIŃSKIE PIEROŻKI NA PARZE – najróżniejsze rodzaje chińskich pierożków gotowanych na parze

LG

Postawiłem sobie za cel pokazanie pozytywnej strony Warszawy. Jestem aktywnym jej mieszkańcem w sferze artystycznej. Wszystkie posty, które wrzucam są subiektywne - to po prostu wydarzenia, na które chciałbym iść, oraz informacje które uważam za istotne. Jeśli masz jakieś pytania, to zachęcam do kontaktu.
LG

Latest posts by LG (see all)

Komentarze